Sağlık

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları

Pek çoğumuzun biriktirip kurttuğu ama yemediği kayısı çekirdeğinin faydaları aslında oldukça fazla. İçinde A,D,E,K ve E vitaminin bulunduğu bu gençlik iksiri, kış hastalıklarına iyi geldiği gibi cildin genç görünmesini de sağlıyor.

Ayrıca kanser hücreleriyle de savaşan bu çekirdek, hem ekonomik hem de doğal olduğu için çerez gibi de tüketilebiliyor. Kayısı çekirdeğinin doğru kullanılması durumunda birçok yararı söz konusu oluyor. Bunlar;

  • B17 vitamini içeriği ile kanser başlangıcında çok iyi bir tedavi edici oluyor,
  • Hafta bir kez kayısı çekirdeği yağını selülitlere sürmek selüliti azaltıyor,
  • Kan basıncını düşürüyor,
  • Kırışıklıklar için en doğal krem görevi görüyor,
  • Kış hastalıklarına iyi geliyor,
  • Yağlı ciltlerdeki yağ dengesini en iyi şekilde ayarlamayı sağlıyor.

Kayısı Çekirdeğinin FaydalarıKayısı Çekirdeğinin Zararları

Kayısı çekirdeğinin bu yararları gibi ölüme dahi sebebiyet verecek zararları da olabilir. Bu yüzden çocuklar da dahil olmak üzere herkes tüketmeden evvel bir uzmana danışmalı bilmeden tüketilmemesi gerekmektedir. Kayısı çekirdeğinin zararları başta zehirlenme olmak üzere, hücrelerdeki oksijenin siyanüre dönüşmesi, kusma, ishal, koma ve ölüm gibi ciddi sağlık sorunları ve yaşam kayıpları olabilmektedir.

Kayısı Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Kayısının kabuğunun kurutulup çıkarılmasıyla elde edilen kayısı çekirdeği, belirli bir limit üzerinde tüketildiğinde ölümcül olabilir. Siyanür etkisi bulunan ve ciddi zehirlenmelere neden olan kayısı çekirdeğinin bademe benzeyen bir yemişi vardır.

Kayısı çekirdeğinin içinde laetril adı verilen bir madde vardır. Bu madde vücuttaki oksijeni toksitleştirerek siyanüre dönüştürür. Bunun sonucunda da zehirlenme belirtileri görülür ve ölümle dahi sonuçlanabilir. Ülkemizde ve dünyada kayısı çekirdeği tükettiği için zehirlenen birçok hastaya rastlanmıştır.

Bu yüzden kayısı çekirdeği siyanür etkisi gösterebileceğinden dikkatli kullanılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar kayısı çekirdeğinin zehirli olduğunu kanıtlamıştır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu