Sağlık

Diyabetin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Diyabetin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Kan şekeri düzeyinde sürekli bir dengesizlik ile insülin etkisinde azalma yaşanması, o sorundan kaynaklanıyor olabilmektedir.

Diyabetin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Diyabet hastalarının ruhsal durumlarında genelde olumsuz seviyede dengesizlikler yaşanmaktadır. Doğal olarak bu da, insülin tesirinde azalmalara sebep olabilmektedir. Son yıllarda toplum içerisinde hızlıca yaygınlaşan hastalıklardan biri olan diyabet, hem yan etkileri hem de diğer rahatsızlıklara yatkınlığın çoğaltması sebebiyle dünyanın en büyük sağlık problemleri arasında kabul edilmektedir.

Bu rahatsızlıkları yaşayan insanlarda görülen duygusal tepkiler ile uyum güçlükleri, sosyal yaşamı da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Oysa gelişen tıp teknikleri sayesinde, rahatsızlıklarla konforlu bir şekilde yaşamak ve de keyifle yapılan faaliyetleri sorunsuz bir şekilde sürdürmek de mümkündür.

Ruhsal Dengenin Diyabetle İlişkisi

Diyabet kişinin sadece fizyolojik yapısın etki eden bir rahatsızlık çeşidi değildir. Hem ruhsal denge hem de uyumda bazı problemlere de yol açabilmektedir. Özellikle diyabet hastasındaki stres ve kaygı ile toplumsal ve sosyal desteğin yeterli olmaması, diyabetin üstünde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Aynı şekilde, yaşantısında ağır strese maruz kalan, diyabete yatkınlığı da olan insanların, bu hastalığın ortaya çıkmasına da sebep olabilmektedir. Diyabetin ortaya çıkmasına yarayan koşullar arasında, bazı uzman hekim ve yapılan araştırmalara göre, hem yas hem sarsıntı benzeri ruhsal zorlanmaya sebep olan yaşam olaylarının da içine aldığını göstermektedir.

Kaygının Sosyal Yaşama Tesiri

Hastalığının kaygı boyutuna yükselmesi, sosyal hayatı etkilemektedir. Şeker hastalığı yaşayan insanlarda, oldukça sık olarak duygusal tepkiler ile uyum güçlükleri görülmektedir. Hastada halihazırda ortada bulunan hastalık belirtileri ile komplikasyonlar ve uygulanan tedavilerin ortaya çıkardığı doğal sıkıntılara, geleceğe yönelik endişeler de etkiye eklenmektedir. Aynı zamanda, hem yeterliliğini kaybedeceği hem diğer insanlara bağımlı hale gelebileceği korkusu ile vücut görünümünün bozulacağına dair kaygılar da kişinin sosyal yaşamında olumsuz tesirler oluşturabilmektedir. Bu durum aynı zamanda hastada, hem fiziksel hem bilişsel hem de duygusal işlevleri de olumsuz etkileyebilmektedir.

Kendisine diyabet teşhisi konulan insanlar, bu teşhis nedeniyle moral bozukluğu yaşamaktadır. Ayrıca, hastalığa dönük beslenme ile tedavi yöntemi ve de fiziksel faaliyetlere uyumu konusunda güçlükler yaşamaktadır. Ruhsal yönden yaşanan olumsuz değişiklikler, stres hormonlarını artırmaktadır. Bu da, kan şekeri seviyesinde dengesizlik oluşturmakta aynı zamanda insülin etkisinin de azalmasına neden olmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu