Moda

Sonbahar Mevsiminde Yaşanan Alerjik Hastalıklar ve Korunma Yolları Nelerdir

 Sonbahar mevsiminin yaklaşması ile beraber başta grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar baş göstermektedir. Peki sonbahar mevsiminde yaşanan alerjik hastalıklar nelerdir? Bu hastalıklardan korunmak için neler yapılabilir? Tüm bu soruların cevaplarını gelin hep birlikte öğrenelim!

1.Alerjik Rinit

 Mantar sporları ve polenlere bağlı alerjisi olan bireylerde kaşıntı, hapşırık, burun tıkanıklığı ve gözlerde kızarıklık gibi belirtilere; özellikle de burun şikayetleri olanlara ve virüslere bağlı olarak gelişen soğuk algınlıklarına bu mevsimde sıklıkla rastlanmaktadır.

2.Astım

 Astımı en çok tetikleyen bir mevsim olan sonbaharda, bu hastalığa özenle dikkat edilmesi gerekmektedir. Zira küf mantarları ve polenlere maruz kalınması sonucunda astım hastaları kötüleşebilmektedir. Bilhassa da küf mantarlarına alerjisi olan astım hastalarının çok dikkatli olması gereklidir. Çünkü bu kişilerin hastalığı daha zor kontrol edilebilmekte ve krize girdiğinde de tedavisi daha zor bir hal alabilmektedir.

3.Soğuk Algınlığı Mı? Alerjik Rinit Mi?

 Sonbahar mevsiminin yaklaşması ve havaların soğumaya başlaması ile birlikte virüslere bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyonlar da daha sık görülmektedir. Soğuk algınlığı ile baş gösteren şikayetler, alerjik nezle bulgularıyla benzerlik göstermektedir. Bu durumda çoğu zaman alerjik nezle bulguları, soğuk algınlığı olarak algılanmakta ve önemsenmemektedir. Her 2 hastalığın tedavisi ve korunma tedbirleri farklı olduğu için doğru tanının konulmuş olması gerekmektedir.

Alerjik Hastalıklardan Korunma İçin Neler Yapılmalı?

 Alerjik hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler arasında, ilk önce kişinin kendi vücut yapısını tanıyor olması gerekmektedir. Bahar hastalıklarına yakalanmaktan kaçınan herkes, bağışıklığını güçlendirmek için gerekli önlemleri almalıdır. Küf mantarları ya da polenlere karşı alerjisi bulunan hastaların, dış mekanda yapacakları aktiviteler hususunda iyi bir planlama yapmaları gerekmektedir. Özellikle de sabah saatlerinde ve rüzgarlı havalarda mecburi olmadıkça dışarı çıkmamaları alerjenlerden korunmak için önem teşkil etmektedir. Polenlerin içeri girmesini engellemek için yaşanılan ortamların havalandırılması gerekmektedir. Kapalı ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçınılmalıdır. Dışarıdan eve gelindiği zaman kıyafetlerin değiştirilip duş alınması da elbiselerin üstüne yapışan alerjenlerden temizlenmek adına tedbirli bir davranış olacaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu