Sağlık

Çocuk ve Yetişkin Otizmi Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir?

Çocuk ve Yetişkin Otizmi Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir? Çocuklarda yaygın olarak görülen otizm, zihinsel bir sağlık sorunudur. Otizmli çocuklar diğer insanlarla sağlıklı ve etkili iletişim kuramazlar. Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar diğer çocuklarla aynı seviyede gelişemez.

Çocuk ve Yetişkin Otizmi Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir? Otizmli çocukların motor, dil ve sosyal becerileri daha geç gelişir veya hiç gelişmez. Otizmli çocuklar diğer çocuklarla oynamak yerine tek başlarına hayali oyunlar oynamayı tercih ederler. Otizmli çocuklarda uyku bozuklukları yaygın olarak görülür. Bu çocuklarda tekrarlayan davranışlar baskındır. Bu sağlık sorununu yaşayan çocuklar okullarında yakından takip edilmeli, gelişimleri öğretmenleri tarafından izlenmelidir. Bu çocuklara öğretmenlerinin desteği ile özel eğitim teknikleri uygulanmalıdır. Otizm sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülen bir sağlık problemidir. Günümüzde bu problemin iyileştirilmesi için birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır.

Egzersiz ve Otizm

Otizmin tedavisine yönelik yapılan araştırmalara göre, egzersiz otizmli çocuklarda belirtilerin azalmasını sağlamaktadır. Egzersiz yapmak, otizmli çocuklarda öfkenin azaltılmasına ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Otizmli çocuğunuza jimnastik, koşmak, yürümek gibi egzersizler yaptırarak siz de çocuğunuzun şikâyetlerinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Otistik çocuğunuza yalnızca sıçrama, kollarla daire çizme, avuçlarını sıkıp bırakma gibi basit egzersizler de yaptırabilirsiniz. Bu basit egzersizler bile otizmin belirtilerinin hafifletilmesinde oldukça etkilidir. Yüzmek de otistik çocuklar için çok faydalı olan bir egzersizdir.

Kadınlarda Otizm

Otizm, erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Ancak bu rahatsızlık kadınlarda da sık görülen bir bozukluktur. Araştırmalara göre, her 150 kadından biri otizm bozukluğuna sahiptir. Kadınlarda otizm, erkeklerden daha farklı seyredebilir. Otizmin belirtileri de, kadınlarda erkeklere göre daha farklıdır. Kız veya erkek çocuğunuzun otistik olup olmadığını anlamak için test yaptırmalısınız. Günümüzde yapılan testlerle bu bozukluk, kolaylıkla teşhis edilmektedir.

Yetişkinlerde Otizm

Yetişkinlerde otizm, eğer çocuğa gelişme dönemi boyunca yeterli destek sağlandıysa kontrol edilebilir bir rahatsızlıktır. Otizmli çocuklar yetişkinlik dönemlerinde bu rahatsızlıkla yaşamayı öğrenirler. Otizmli yetişkinlerin çoğu, bir desteğe ihtiyaç duymadan, bağımsız bir hayat kurabilmekte ve hayatlarını destek almadan sürdürebilmektedir. Çocukluk döneminde bu bozukluk erken teşhis edildiğinde ve gerekli tedaviler uygulandığında otizmin semptomları oldukça azalmaktadır. Bu sayede otizmli yetişkinler, normal bir hayat yaşayabilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu