Ekonomi

Bitcoin Nedir, Hangi Amaca Hizmet Ediyor?

Bitcoin Nedir, Hangi Amaca Hizmet Ediyor? Bitcoinin ortaya çıkmasındaki asıl sebep hükümetlerin para politikaları, özellikle 1971’den itibaren Amerika’nın altın standartından çıkarak sınırsız para basmaya başlaması, borsalardaki ani çöküşler ve insanların tüm bu sebeplerden parayı artık kontrolünde istemesi, devlet veya özel bankalar yerine kendisine ait bir cüzdanda tutmak istemesi, alışverişine devletinin karışmadığı ve ülkeler arasında transferlerin anında gerçekleşebileceği bir sistemi birisi 2008 ekonomik kriziyle birlikte artık gerçekleştirme kararı aldı.

Bitcoin Nedir, Hangi Amaca Hizmet Ediyor? İlk defa 2008 yılında Satoshi Nakamoto nickname isimli bir kişi bir pdf koyarak ilk ‘whitepaper’ ı yayınladı. Bu whitepaper, bitcoinin hangi amaçla ve ne için kurulduğu yazılı olduğu gibi kodlamaları içeren yazılımsal ifadelerin olduğu teknik bir makaledir. Arzı belliydi; 21 milyon bitcoin ve 2140 yılına kadar üretilecekti.

Şuana kadar 18 milyona yakını üretildi ve önümüzdeki 18 yılda 3 milyon daha üretilecektir. 21 milyon arz diğer kripto paralara göre oldukça azdır. 2010 yılında bir internet sitesi üzerinden 10000 bitcoin karşılığında 25 dolarlık pizza siparişi verildi. Böylece bitcoin ilk kez takas ile karşılık bulmuş oldu. Daha sonrasında deep web olarak adlandırılan yerlerde kullanılmaya devam etti. 2018 yılına kadar yatay bir seyirde ilerledi ve sonrasında fiyatlanması gerçekten çok hızlı oldu. Şuana kadar görmüş olduğu en fazla değer 1 BTC = 68.800$. Fiyatlanma hızı bu kadar yüksek olunca bitcoinin kurucusu olarak bilinen satoshi insanlar tarafından daha fazla merak edilen birisi olmaya başladı. Kendisi hakkında birçok tahminde bulunan insan olsa da kendisine en yakın olan isim ve onunla cüzdandan cüzdana tarihte ilk kripto alışverişinde bulunan isim olan Harold Finney ile en son 2010 yılında yaptığı yazışmalar sonrasında ortalıktan kayboldu.

 Bitcoinin Kuruluş Amacı

Kuruluş amacı whitepaperda da yazıldığı gibi kötü giden sistemi değiştirmek, paranın devletlerin bir aracı olmaktan çıkartmak ve paranın özgürlüğünü sağlamaktır. İnsanların soğuk cüzdanlarda güvenle parasını tutabilmesi, bir ülkeden başka bir ülkeye küçük kesintilerle ve çok hızlı bir şekilde transferler yapılması, değerinin ülke paralarından çok daha kıymetli olması, birçok insanın kullanıyor olması, gelecek vaad ediyor olması gibi hususlar göz önünde bulundurulduğunda aslında Satoshi amacına çoktan erişti.

Onun kim olduğunun bilinmesi bir şeyi değiştirmeyecektir. Belki bitcoin de kurumsallaştıkça özgürlük amacını yitirecek ve devletlerin kontrolüne geçmeye başlayacaktır. Gerçekten de özellikle Çin Devleti ve sonrasında ABD ciddi anlamda bitcoin depolamaya başladı. Eğer piyasada söz sahibi olunmak isteniyorsa bunlar FED açıklamalarıyla veyahut bitcoine güvenmiyoruz gibi açıklamalarla olmamaya başlayacaktır. Daha ileriki zamanlarda ülkeler de adete balinalar gibi piyasada al sat yaparak ani düşüş ve yükselişlere sebebiyet vereceklerdir. Bu da insanların piyasaya olan güvenini yitirmelerine sebebiyet verebileceği gibi, Satoshi’nin asıl amacından sapabilecek sonuçlara sebebiyet doğuracaktır. Zaman bunu bizlere gösterecektir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu