Güzellik

KALP KRİZİ İLK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

KALP KRİZİ İLK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

 

Kalp krizi tedavisinde ilk amaç hastanın ev yada toplum ortamından, ileri yaşam desteği alabileceği bir sağlık kuruluşuna vital bulgularını koruyarak transfer etmektir. Bu sebeple hasta, sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar mümkün olduğunca istirahat pozisyonunda olması sağlanır. Bulantı şikayeti olan hastanın, kusma refleksinin tetiklenmemesi için hastaya mümkünse antiemetik (bulantı giderici) ilaçlar verilebilir. İlaçların verileceği bir ortamda transportu yapılmıyorsa, hasta kusma pozisyonuna alınır (baş tam yana çevrilir). Bu süreçte hastanın sigara ve alkol tüketmesi ve sigara tüketilen ortamlarda bulunmaması sağlanmalıdır.

KALP KRİZİ İLK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastaya herhangi bir şey yedirilip, içirilmemelidir. Bunun sebebi dolaşımda bozukluğa sebep olan kalp krizi, kan dolaşımı içerisinde her bölgede kan volümünün olmamasına sebep olur. Herhangi bir şey yedirilip, içirildiğinde mideye giden bu besinler, sindirim hareketlerini başlatır. Sindirim hareketleri esnasında, büyük çapta kan mide duvarında bulunan çok sayıda kılcal damara hücum eder. Sindirim sisteminin tetiklenmesi sonucunda oluşan bu işlem, düşük ve yetersiz olan kan volümünün periferde daha da düşmesine sebep olur. Aşırı gıda tüketiminden sonra yada yemek yendikten sonra, vücuda çöken rehavet hissinin sebebi, periferin yeterince kanlanamamasından dolayıdır.

KALP KRİZİ İLK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kalp krizi geçiren hastanın transportu sağlanırken, ambulans ile transportunda; hastanın vital bulgularının stabilize edilmesine dikkat edilmelidir. Hastanın ateş, nabız ve kan basıncı (tansiyon) değerleriye birlikte solunum sayısı sürekli olarak takip edilmelidir. Bu işlem en az yarım saatte bir yapılarak kayıt altına alınmalıdır. Hastanın herhangi bir özel araç ve vasıta ile sağlık personeli olmadan tronsportu sağlanmaya çalışılıyorsa; hastanın ateş düzeyini en iyi veren alın ve koltuk altından ateşi ölçülmeli, nabız karotis (şah damarı) yada radial (ön kol) arterden ölçülerek, hastanın transport edileceği sağlık kuruluşuna bilgi verilmelidir. Ani gelişebilecek durumlarda sağlık kuruluşu durum hakkında bilgilendirilmeli ve duruma göre hazırlık yapılması sağlanmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu