Hamilelik

Hamilelikte İlk 3 Ayda Hangi Gelişmeler Yaşanır?

Hamilelikte İlk 3 Ayda Hangi Gelişmeler Yaşanır? Gebelik kadın yumurta hücresinin ve erkek sperminin rahim iç yüzeyinde döllenmesi ile olmaktadır. Gebeliğin cinsel ilişki sonrası 2 veya 3 hafta sonra ortaya çıktığı görülmektedir. Bazı test yöntemleri ile gebelik testi yapılmaktadır.

Hamilelikte İlk 3 Ayda Hangi Gelişmeler Yaşanır? En doğru sonuçlara hastane ortamında yapılan kan testi ve ultrason ile bakılarak bilinmesidir. Gebe olduğunu bilen anne adayının bu süreçten itibaren hayatında değişiklikler ve farklılıklar yaşayacağını hissetmek olmaktadır.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Yaşananlar

Hamileliğin ilk 3 ayında yaşanan bazı şikayetler anne adayına sıkıntıya düşürse de 9 ay sonra bebeğini kucağına alacağı günü düşünmektedir. ilk dönemde oluşan bulantı ve kusma, halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, koku hassasiyeti gibi şikayetler ikinci 3 aylık dönemde azalarak devam etmektedir. Hamilelik döneminde ikinci 3 aylık dönemde hangi gelişmeler olur. Bu dönemin en belirgin özelliği bebeğin hissedilmeye başlaması ile anneye tekmeler atması heyecan verici olmaktadır. Bebeğin ilk hareketlerini hisseden anne adayı daha duygusal olarak kendini doğuma hazır hissetmeye başlamaktadır. Bebeğin de bu dönemde kilosu ve organ gelişimi büyük oranda tamamlanıp artmaktadır. Akciğer gelişimi ile bebeğin dış dünyada nefes almasını sağlayacak tüm unsurlar gelişmeye devam etmektedir. Akciğerinin gelişmesi ile bu dönem dolaşılabilecek erken doğumlarda bebeğin hayata tutunma şansını sağlamaktadır. Bebeğin en hareketli yolculuğu ikinci 3 aylık dönemde yaşanmaktadır. Amniyon sıvısı içerisinde duyuları gelişen bebeğin dış dünyadan aldığı sesler ile keyif almaya başlaması görülmektedir.

Bebekteki Gelişmeler

16 haftadan itibaren öğrenilen bebeğin cinsiyeti ile anne adayları hazırlıklara başlamaktadır. Bebekteki gelişmeler, sağlıklı içecek ve yiyecek kullanımına özen gösterilmesi ile bu dönem rahat geçirilmektedir. Bebeğin hızlı geliştiği için mideye baskı uygulaması ile anne adayında şişkinlik mide yanması görülmektedir. Doktorun önerdiği ilaç ve egzersizler ile bu şikayetler azalmaktadır. Artık annenin karnı belirginleşmeye ve ayaklarında hafif şişlikler oluşmaya başlamaktadır. Anne karnını sıkmayan bebeğin rahat etmesi için uygun kıyafetler giymesi tercih edilmelidir. İkinci 3 aylık dönemde aşermeler, kilo artması, ciltte oluşan bazı değişiklikler, vajinal enfeksiyonlarda görülmektedir. Bacak krampları 3 aydan sonra genellikle geceleri uyku esnasında görülmektedir. Bu gibi durumlarda doktorun önereceği mineral ve vitamin desteği ile egzersizler yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu