Moda

Sürdürülebilir ve Geri Dönüştürülmüş Giyim!

Sürdürülebilir ve Geri Dönüştürülmüş Giyim! Sürdürülebilir giyim üreticileri, sürdürülebilir giyimi modanın çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmanın önemli bir yolu olarak değerlendirmekte ve çevreye zarar veren tüm kimyasallardan uzak durarak veya aşırı miktarda su tüketen malzemelerin tüketimini azaltarak giyimin çevreye olan zararlı etkilerini ellerinden geldiği kadar azaltmaya çalışmaktadırlar.

Sürdürülebilir ve Geri Dönüştürülmüş Giyim! Malzemelerin daha az su tüketen malzemeler, işçi ve hayvan haklarını koruyan, doğaya ve toprağa daha az zarar veren, kimyasal tarım ürünleri kullanılmadan üretilmiş oldukları doğa dostu sertifikalar ile belgelendirilmektedir. Banana sylk, hemp (kenevir lifi), pineapple fibre (ananas lifi), peace silk (barış ipeği) gibi sertifikalar bunlardan bazılarıdır. Sürdürülebilir giyim sektörü adına önerilen öncü fikirler şunlardır:

– Müşterileri ikinci el mağazalarıyla buluşturan platformlar

 

– Kişinin bedenine uygun kıyafet bularak kumaş israfının önüne geçen yapay zeka platformları

 

– Atık gıdaların lüks ürünlere dönüştürülmesi

 

– Özel ürünler ve sürdürülebilir ürünler sunan moda platformları

 

– Kimyasal madde kullanılmadan üretilen geri dönüştürülmüş tişörtler

 

– Sürdürülebilir moda ve tarz için oluşturulmuş e-ticaret platformları

 

– Kumaş israfını önlemek amacıyla 3b tarama kullanılması

 

– Moda ile değişen konsept fikirleri

Geri Dönüştürülmüş Giyim

İleri Dönüşüm: Bir öğeyi orijinalinden daha iyi hale getirmek amacıyla işleme yoluna ileri dönüşüm adı verilir. Bedeni uymayan, lekeli ya da yırtılmış bir şeyi alarak giyilebilecek bir ürüne dönüştürmek bir ileri dönüşüm hareketidir.

Ölü Stok: Herhangi bir müşteriye satılmadan depolanmış, satıştan geri çekilmiş mallara ölü stok adı verilir. Artık o ürünün moda olmaması bunun nedenlerinden birisidir. Bu tür mallar yeniden talep görmesi için vintage giyim olarak ortaya çıkarılabilir.

Geri Dönüştürülmüş Hammaddeler

Suni iplik fabrikalarından çıkan atıklar, tüketici atıkları ve tekstil imalatı atıkları tekstil atıklarını oluşturmaktadır. Hazır giyim sektörü ve tekstil için uluslararası çözümler üretmeye çalışan bazı kuruluşlar tekstil atıklarının yeniden kullanılabilmesi geri kazanılması adına bazı çalışmalar yürütmektedir. Kumaş geri dönüşümü daha çok emek gerektiren ve daha riskli olan bir geri dönüşüm çeşididir. Dolayısıyla kumaş geri dönüşümünde daha yoğun bir rekabet oluşmaktadır. Kumaşın rengi, sahip olduğu yabancı madde oranı ve kalitesi geri dönüşümünde önemli etkenlerdendir. Ayrıca atık ne kadar zarar aldıysa geri dönüşümü de o kadar zor olmaktadır. Tüm bunların yanında kumaşın boyası da geri dönüşümünü zorlaştıran bir diğer etkenlerdendir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu